klimakterieproblem.jpg

Klimakteriebesvär och vanliga symptom

Ett av de allra första klimakteriesymtomen, som ofta kommer strax efter menopaus, är torrhet och skavningskänsla i ögonen. Sedan kommer lindriga värmevallningar och svettningar i kombination med oregelbundna blödningar.

De vanligaste förekommande klimakteriebesvären

Majoriteten av alla kvinnor ca 85% upplever något besvär under klimakteriet, många har flera av nedanstående symtom.

Emotionell labilitet

Humörsvängningar med inslag av att vara lättirriterad är vanligt under klimakteriet. Man kan uppleva en nedstämd sinnesstämning, alltifrån att känna sig olycklig till en verklig depression.

Sömnsvårigheter

Svettningar på natten stör sömnen med trötthet och irritabilitet som följd. Sömnsvårigheter är ett av de tre vanligaste klimakteriesymptomen.

Värmevallningar och svettningar

Värmevallningar och svettningar är de vanligaste och ofta mest besvärande klimakteriesymptomen. De ytliga blodkärlen vidgas okontrollerat och en våg av värme sprider sig i kroppen som reagerar med svettningar – avdunstningen sänker åter kroppstemperaturen. Den plötsliga värmekänslan kommer helt utan förvarning, man blir rödflammig och varm. Det händer att kvinnor i klimakteriet vaknar svettiga på natten. Remifemin lindrar värmevallningar och svettningar.

Ömtåligare underliv och ömma bröst

Under klimakterieåren blir slemhinnorna i slidan och urinröret tunnare och torrare med en ökad benägenhet för infektioner såsom urinvägsinfektion som följd.

För att motverka torra slemhinnor i underlivet kan Remifemin kombineras med fettsyretillskott som har en positiv inverkan på både slemhinnor och hud eller med svaga östrogenpreparat för lokalt bruk.

De nattliga svettningarna och torra slemhinnor i underlivet kan göra att man får minskad sexlust. Ungefär en tredjedel av kvinnor i klimakteriet upplever att deras sexlust minskar.

Det är heller inte ovanligt att brösten känns ömma.

Andra besvär

Många kvinnor upplever att de går upp i vikt under och efter klimakteriet. Klimakteriet i sig ger dock ingen viktökning utan det beror snarare på att för varje år man åldras minskar den allmänna ämnesomsättningen. Det innebär att om man äter och rör sig lika mycket som tidigare så går man upp i vikt. Man kan till viss del motverka detta genom en hälsosam kost, motion och träning eftersom en ökad muskelmassa ger högre ämnesomsättning.

En del kvinnor upplever hjärtklappning och yrsel men det är inte säkerställt att det är direktkopplat till klimakteriet utan rör sig snarare om förändringarna i hormonnivåer samt värmevallningar etc.


Sidan uppdaterades: 10 mars, 2015